Brandskydd

Det är viktigt att vi hjälps åt att minimera risken för brand i våra hus, då skadorna kan bli stora och dyra.

Innehåll

Utrymningsvägar

Vid brand kan man utrymma via trapphuset om det är rökfritt där. Om trapphuset är på väg att bli eller är rökfyllt, och det inte brinner i ens egen lägenhet, ska man stanna i sin lägenhet och hålla ytterdörren stängd. Ev utrymning sker sedan via balkongen eller ett fönster. Håll dörren olåst ifall brandpersonal behöver ta sig in.

Trapphusfönstren används normalt inte som utrymningsvägar.

Varje lägenhet är sin egen brandcell, så sannolikheten att brand hoppar mellan lägenheter är mycket osannolik.

Trapphus

Övergripande

Det ska vara helt fri väg från samtliga dörrar till trappan och entrédörr på varje våningsplan. Inga dörrmattor.

Se till att inte placera något skrymmande eller brandfarligt i trapphuset eller i källaren.

Tänk också på att det behöver vara fritt framför trappfönstren, så att de kan öppnas för att vädra ut.

Entréplan

Entréplanet ska vara helt fritt från prylar.

Våningsplan

Dörrmattor är ej tillåtna utanför lägenhetsdörren.

Inte ens dörrmattor utanför den egna lägenhetsdörren är tillåtet eftersom en dörrmatta lätt kan ta eld och branden sprider sig via ytterdörren till din lägenhet på kort tid. Med din dörrmatta innanför din lägenhetsdörr blir det även enklare att hålla trapphuset rent och snyggt. Och samtidigt minskar du risken för brand i trapphuset.

Övriga plan ska vara rena från prylar undantaget plattraderna närmast fönstren (3 rutor eller fram till trappväggens kant) såvida inte det är en lägenhetsdörr där (om så ska det vara tomt). Där kan man ha blommor och liknande, men undvik ytan direkt framför fönstren, så att de enkelt kan öppnas. I själva trapphuset får ingenting placeras.

Grönt anger tillåtet område. Rött kryss anger att det ska vara helt tomt. 

Tillåtet

Exempel på saker som är tillåtna om i det gröna området enligt ovan:

  • Rullatorer
  • Underdel till barnvagn, men inte tygdelen

Lägenhet

Underhåll din brandvarnare. Testa löpande och byt batteri årligen. Som boende ansvarar du för den.

Skaffa med fördel också en liten brandsläckare och en brandfilt. Sådana finns till ett bra pris hos Clas Ohlson, Jula, ÖoB mfl.

Linolja som används för inoljning av möbler är brandfarlig. Efter användning, blöt ner trasan/pappret med vatten och lägg den i en försluten plastpåse innan den slängs. Det finns också säkrare alternativ.

De flesta lägenhetsbränder startar på spisen. Var noga med att inte ställa föremål där annat än under tiden de används vid matlagning. Här är en brandfilt ett utmärkt sätt att släcka brand.

Lägg aldrig elektronik som blir varm på isolerande material eller så att luftflödet spärras. Stäng av datorer som inte används.

Skaffa korttids-timers för kaffebryggare, vattenkokare och strykjärn.

Förråd

Se till att det inte finns brandfarliga föremål i förråden, inte minst dunkar och sprayburkar med brännbara kemikalier och bildäck. Det kan ta ett tag att upptäcka brand i ett förråd, och korridoren rökfylls snabbt. Därtill finns risk för explosion och snabb spridning av elden via läckage. Bildäck förvaras med fördel hos ett däckhotell.

Om du vet med dig att du inte behöver saker, även om de inte är direkt brandfarliga, återvinn dem hos Sysav eller skänk dem, exempelvis till Erikshjälpen.

Placera föremål tätt, så att brand inte får fäste. Fäll ihop kartonger du vill behålla för att minska chansen att branden biter sig fast och för att göra mer plats.

Garage

Om din bil har blivit skadad förvara den inte i garaget. Ev brand pga skadat batteri eller tank vore mycket svår att släcka och riskerar att orsaka utbredd skada. Låt verkstad titta över bilen först.

Om brand skulle uppstå i garaget, utrym och larma snarast.

Utbildning

Föreningen Fris genomför en serie med webbinarier under hösten/vintern. Ni kan anmäla er själva via Föreningen Fris - Brandskyddsutbildning boende och hyresgäster

Mer information

Du kan kontakta din styrelse eller  om du undrar över något kring vårt brandskydd.

Här följer några bra dokument som beskriver brandskydd i mer detalj.

Läs åtminstone Skydda dig mot brand hemma.pdf.

Recommended reading in english Fire protection at home.pdf.

MSB-Brandsa-kerhet-i-flerbostadshus.pdf

Riksbrandutbildarna-Brandskydd-i-lägenhet.pdf