Det är viktigt att vi hjälps åt att minimera risken för brand i våra hus, då skadorna kan bli stora och dyra.

Utrymningsvägar

Vid brand kan man utrymma via trapphuset om det är rökfritt i trapphuset. Om trapphuset är på väg att bli eller är rökfyllt, och det inte brinner i ens egen lägenhet, ska man stanna i sin lägenhet och hålla ytterdörren stängd. Ev utrymning sker sedan via balkongen eller ett fönster.

Trapphusfönstren används normalt inte som utrymningsvägar.

Varje lägenhet är sin egen brandcell, så sannolikheten att brand hoppar mellan lägenheter är mycket osannolik.

Trapphusen

Övergripande

Se till att inte placera något skrymmande eller brandfarligt i trapphuset eller i källaren. Tänk också på att det behöver vara fritt framför trappfönstren, så att de kan öppnas för att vädra ut.

Det ska vara helt fri väg, utan omvägar, från samtliga dörrar till trappan eller entrédörr på varje våningsplan.

Entréplan

Entréplanet ska vara helt fritt från prylar med undantag för ev dörrmattor och julkransar i direkt anslutning till lägenhet.

Våningsplan

Övriga plan ska vara rena från prylar undantaget plattraderna närmast fönstren (3 rutor eller fram till trappväggens kant) såvida inte det är en lägenhetsdörr där (om så ska det vara tomt). Där kan man ha blommor och liknande, men undvik ytan direkt framför fönstren, så att de enkelt kan öppnas. I själva trapphuset får ingenting placeras.

Grönt anger tillåtet område. Rött kryss anger att det ska vara helt tomt.

 

Tillåtet

Exempel på saker som är tillåtna om de inte är i vägen, enligt ovan:

  • Golvmattor
  • Dörrkransar
  • Rullatorer
  • Underdel till barnvagn, men inte tygdelen
  • Prylar av hårdplast

Lägenheten

Underhåll din brandvarnare. Testa löpande och byt batteri årligen. Som boende ansvarar du för den.

Skaffa med fördel också en liten brandsläckare och en brandfilt. Sådana finns till ett bra pris hos Clas Ohlson, Jula, ÖoB mfl.

Linolja som används för inoljning av möbler är brandfarlig. Efter användning, blöt ner trasan/pappret med vatten och lägg den i en försluten plastpåse innan den slängs. Det finns också säkrare alternativ.

De flesta lägenhetsbränder startar på spisen. Var noga med att inte ställa föremål där annat än under tiden de används vid matlagning. Här är en brandfilt ett utmärkt sätt att släcka brand.

Lägg aldrig elektronik som blir varm på isolerande material eller så att luftflödet spärras. Stäng av datorer som inte används.

Skaffa korttids-timers för kaffebryggare, vattenkokare och strykjärn.

Annan information

Du kan kontakta din styrelse eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du undrar över något kring vårt brandskydd.

Här följer några bra dokument som beskriver detta mer i detalj. Läs åtminstone "Skydda dig mot brand hemma".